Осмогодишњи Бењамин Кокор, ученик ОШ “Вук Караџић”, уз ватромет и паљење бакље, отворио је средином јуна Спортске игре младих у Прибоју. Тада нам је рекао да се радује одласку на велико Међународно финале у Сплиту и да ће се потрудити да нас обрадује добрим резултатом, али И да једва чека да ускочи у море.


Овај млађани Прибојац је са још око 300 другара и другарица из Србије од 16. до 22. августа био део тима Србије. Пласман на финале у Сплиту изборио је победом на Државном првенству у атлетици. Стаза од 60м тада је била лако савладана. Овога пута, раме уз раме са дечацима из Србије на старту су се нашли и њихови другари из Босне и Херцеговине и Хрватске. Наш Бењамин окитио се бронзаном медаљом. Ипак, оно на шта смо посебно поносни је што је као један од најмлађих такмичара из Србије постао миљеник целог тима Србије. Најважнији циљ је испуњен – у Прибој се вратио са прелепим успоменама на сплитске плаже, али и са новим познанствима. Највише времена проводио је са другарима из Новог Сада и Београда, који су се такмичили у атлетици и шаху. Са Бањемином је у Сплит путовала и његова мама, која је такође имала прилику дас а целом екипом ужива у овом мини летовању, али да свом сину буде највећа подршка.
Председница Дунав осигурање Спортских игара младих Србије Ивана Јовановић, изјавила је да је поносна на децу региона која се друже и такмиче у Сплиту, а посебно на децу из Србије.

– Утисци су заиста феноменални. Познато је да у Играма победе на терену нису приоритет, али ја сам поносна на нашу децу, све СИМовце, како из Србије, тако из региона, јер су показали спортски дух и борили се у духу фер-плеја. Многи су победили, неки су изгубили, али су достојанствено прихватили пораз и наша мисија је и са те стране успела – рекла је Ивана Јовановић.

Она је додала да после шест месеци сезоне нема умора и да сви из тима једва чекају наредну сезону.
– Дечји осмеси покрећу вас да радите и јаче и више и боље. И када видите колико овде у Сплиту деца уживају, просто вам је срце пуно и већ живите за нову сезону. А следећа сезона требало би да буде проширена за бар још једну земљу. Наш тим за међународну сарадњу и политику ради на томе и сигурни смо да ће наша СИМ породица бити богатија већ наредне године – поручила је Ивана Јовановић.

Наша жеља је да и следеће године караван СИМ-а стигне у наш град, да се што више деце укључи у игре, а да онда, на Државном првенству изборимо што бројнију екипу за Међународно финале.

У свих десет дисциплина заступљених на Игама: тенису, атлетици, рукомету, шаху, уличној кошарци, одбојци на песку, игри Лино између две ватре, стоном тенису, одбојци и малом фудбалу и Цоца Цола купа, деца из Србије су у свим спортовима ове године освојила укупно 38 медаља (10 златних, 14 сребрних и 14 бронзаних), малишани из Хрватске понеће око врата 28 медаља (13 златних, 8 сребрних и 7 бронзаних), а из Босне и Херцеговине 12 (3 златне, 4 сребрне и 5 бронзаних).