Данас је Загреб био домаћин свечане церемоније на којој је Александар Чеферин, председник УЕФА примљен за новог амбасадора Спортских игара младих. На гала свечаности у загребачком хотелу Еспланада именован је за амбасадора СИМ а плакету за пријем уручио му је један од првих амбасадора игара Предраг Мијатовић.

Поред високоих званица из спортског и дружтвено-политичког живота из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, међу којима су били Жељко Танасковић,Предраг Мијатовић, Жарко Зечевић, Ћиро Блежевић, Давор Шукер и мног други, овој свечаној  церемонији присуствовали су и представола су деца из Прибоја, која су представљали Србију, предвођена Филипом Комарицом, председником Спортског савеаза Прибој и Денисом Шарком, координатор СИМ-а за Прибој.



Здравко Марић, оснивач и предсеник игара био је најпочаснији човек у региону, који је у свом обраћању присутним гостима казао да му је велика част штоје председник УЕФА, Алексадар Чеферин постао нови амбасадор игара.

 “Највећу захвалност ипак заслужују ова дивна деца која су долазак заслужила пре свега својим понашањем а оно што је најважније за игре је то што смо све ове године успели да на овој “тешкој” територији зближимо нашу децу, а циљ нам је да у будућности чинимо то и више”, казао је Марић.

Један од првих амбасадора игара, фудбалска легенда Предраг Мијатовић истакао је да ће урадити све што је у његовој моћи да помогнем да СИМ расту и развијају се на најбољи могући начин.

“Ми одрасли имамо обавезу да помогнемо овим младим спортистима да схвате кроз спорт шта су праве вредности, лепо би било да поједина деца постану врхунски прави, спортисти, али оно што је важније јесте да постану прави људи”, казао је Мијатовић.

 

Примајући плакету амбасадора СИМ, Чеферин је истакао да је његов сусрет са оснивачем игара Марићем био крајње необичан, али да је племенити циљ био пресудан.

"Свидело ми се што није хтео да открије ко му је дао мој број телефона, али кад ме је назвао Пеђа Мијатовић, и рекао ми да је он тај, све је ишло много лакше. Истина је да сам овде и због Пеђе, али је пројекат добар, хуманитаран. Мало је људи који у овим популистичким временима стављају интерес других испред себе, радећи са децом кроз спорт. А управо такви су Здравко и његов брат, Игре су такав пројекат. Покушаћу да будете поносни на мене као амбасадора и да кроз сарадњу са УЕФА учинимо неке добре ствари. Имам за крај једно питање - Кад Словенија улази у Игре?", истакао је Чеферин.

Председник Спортског савеза Прибој за наш сајт изјавио је да му је драго што је г-дин Чеферин постао нови амбасадор СИМ-а поред легенди као што су Мијатовић, Шукер, Матић и други и додао да је најпоноснији што Прибој има дивну децу која су имала част да представљају своју Србију у Загребу. Комарица је још додао да је жеља да Прибој буде домаћин свечаног отварања СИМ-а за регион у 2020. години.

Захваљујући се деци и Спортском савез Прибоја што су увеличали овај репрезентативни догађај, председница СИМ-а Србија Ивана Јовановић је истакла: "Поносна сам на нашу децу која су део СИМ породице која је на Играма прошле године окупиле више од 200.000 младих из три државе што их чини највећом аматерском спортском манифестацијом у Европи. Добра сарадња СИМ-а и градова учесника Игара из Србије су гарант да ћемо сваке године окупљати све већи број наше деце и кроз афирмацију спорта, толеранције и дружења помоћи да имају сретно и здраво одрастање" - рекла је Јовановић.

 

Спортске игре младих заиста се могу подичити импозантним бројкама. Током 23 године такмичења у Хрватској, девет година у Босни и Херцеговини и шест у Србији, спортским теренима продефиловало је више од 1.700.000 учесника у десет спортова: мали фудбал, улична кошарка, рукомет, одбојка, одбојка на песку, тенис, стони тенис, шах, атлетика, игра између две ватре.

Треба истаћи да је 2019. година за Спортске игре младих била најуспешнија од оснивања. У Играма у Србији учешће је узело преко 75.000 деце и младих, а у региону се укупна бројка попела на 202.000. Вредност овог пројекта препознале су многе институције и бројни угледни појединци не само из света спорта.

 

 

 Фото: Спортски савез Прибој,СИМ и ПП Медиа