Пламен Игара ће кренути из Прибоја, општине која је од стране ОО Дунав осигурање Спортских игара младих Србије изабрана за домаћина свечаног отварања Игара у Србији за 2020. годину. Датум ће бити објављен у складу са мерама Владе Републике Србије, по завршетку ванредног стања.

Док је у току ванредно стање у Републици Србији, Спортски савез Прибоја се прикључио акцији Дунав осигурање Спортских игара младих Србије #КодКуцеЈеЗакон.

– Поносни смо на сарадњу са Дунав осигурање Спортским играма младих Србије. Уз акцију коју су покренули, заједничким снагама смо почели да промовишемо и наше спортисте из Прибоја. Знате, то њима много значи. Када се и они нађу на страницама заједно са светски познатим асовима, то је за младе посебан мотив. Афирмисали смо и децу да активно учествују слањем видео клипова како проводе време у изолацији и како се спремају за наставак такмичења. Спортски савез Прибоја је направио и наградни конкурс за избор маскоте Савеза. Уз све активности које реализују Дунав осигурање Спортске игре младих Србије, ми смо за наше суграђане обезбедили додатни садржај, али и награде за најкреативније. Ово је наш мали допринос заједници у целини, у овим тешким временима када се сви заједно боримо да што пре победимо пошаст која је задесила цео свет, па и нас – рекао је Филип Комарица, председник Спортског савеза Прибој.

– Спортски савез Прибоја је, уз помоћ локалне самоуправе, пре свега председника општине Лазара Рвовића, радио доста у претходном периоду и трудили смо се да све што можемо унапредимо по питању спорта у нашој општини. О Прибоју се прича, а уз Игре смо добили додатну промоцију општине – закључио је Комарица.

#КодКуцеЈеЗакон је препознатљив хаштаг, а уједно и назив едукативне превентивне акције коју Дунав осигурање Спортске игре младих реализују већ нешто дуже од месец дана у читавом региону, заједно са колегама из истих организација, из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Званичници Игара младих у Србији истичу да су овом великом дигиталном кампањом желели да деци и родитељима укажу на то колико је важно да у време пандемије остану у својим домовима, али и да им уједно понуде едукативан и забаван садржај путем друштвених мрежа, којим ће на квалитетан начин испунити време до повратка на спортске терене.

Тако је СИМ-овцима добро познат хаштаг #ИгреСуЗакон, по коме се Дунав осигурање Спортске игре младих одмах препознају, сада добио још једну варијанту: #КодКуцеЈеЗакон. Показало се да деца и млади већ на прву лопту повезују и овај нови слоган са Играма, да га радо и сами користе и – што је најважније – поштују, доказујући да су врло одговорни и савесни, не само на терену, већ и ван њега.

У кампању #КодКуцеЈеЗакон су се, током протеклих недеља, укључили бројни спортисти, глумци, водитељи и друге истакнуте јавне личности из Србије, региона и целог света. Међу њима су амбасадори Игара Јоханес Хан, Александер Чеферин, Славен Билић и Предраг Мијатовић, који је уз Игре више од једне деценије, као и легендарни португалски фудбалски ас Луис Фиго, српски див у НБА, Боби Марјановић, те некадашње фудбалске легенде Звезде и Партизана – Драган Стојковић Пикси и Саша Илић.

Они свима у региону, а посебно учесницима и љубитељима Дунав осигурање Спортских игара младих, преко канала комуникације ове организације свакодневно шаљу поруке подршке, подсећајући их да је у овом тренутку од пресудног значаја да сви будемо одговорни према себи и другима и наглашавајући колико су важне узајамна подршка и солидарност.

Јоханес Хан, комесар Европске комисије и амбасадор Игара, поручио је СИМ-овцима у региону да смо у данашњим изазовним временима сви дужни да поштујемо правила хигијене и да останемо код куће.

– Спортске игре младих су базиране на општем добру, па се надам да ћете се и ви понашати одговорно према друштву, према својим родитељима, бакама и декама и да ћете остати здрави и безбедни у својим домовима. Знам да могу да рачунам на вас – поручио је Јоханес Хан.

Подршку СИМ-овцима послао је путем видео-поруке и „српски џин“ Боби Марјановић из своје куће у Америци, где игра за Далас Мавериксе.

– Будите одговорни према себи и према другима, Игре су закон, а ових дана и #КодКуцеЈеЗакон – рекао је Боби.

Александер Чеферин, председник Уефа и амбасадор Игара, такође је одлучио да изненади све СИМ-овце и пошаље им поруку подршке из Словеније:

– Иако су многобројни спортски догађаји ове године одложени, радујем се што ћемо се ускоро поново дружити на такмичењима у оквиру Спортских игара младих. До тада вас, као ваш амбасадор и пријатељ, молим да останете у својим кућама и бринете о својим ближњима – апеловао је Чеферин.

Прослављени хрватски фудбалер, тренер и амбасадор Игара, Славен Билић, СИМ-овцима се јавио из Бирмингема:

– Спортске игре младих су ми одавно један од најдражих пројеката, јер уједињују оно најбоље – децу и спорт. Спорт је јако битан део вашег и мог живота, али сада је време да останемо код куће, јер #КодКуцеЈеЗакон. Тренирајте у својим домовима као што то чине и моји играчи, и не заборавите да вас врло брзо очекује наставак највећег турнира у малом фудбалу, Kока-Kола куп, који се реализује у оквиру Спортских игара младих. Чувајте себе и своје најмилије и видимо се ускоро – поручио је Билић.

Луис Фиго, добитник Златне лопте 2000. године и велики пријатељ Дунав осигурање Спортских игара младих, охрабрио је СИМ-овце поруком коју је послао из Мадрида.

-Верујем да сте нестрпљиви због повратка на спортске терене – и ја сам. Једва чекам да се то догоди и радујем се скорашњем наставку Игара. Навијам за све вас – а има вас више од 200.000 који учествујете у Играма сваке године. До скорог виђења, останите код куће и будите здрави – пожелео је Фиго својим пријатељима из региона.

Још једна порука пристигла из Мадрида обрадовала је како СИМ-овце, тако и све љубитеље фудбала у региону. Послао ју је наш прослављени фудбалер Предраг Мијатовић:

– Поносни сам амбасадор Дунав осигурање Спортских игара младих већ дуги низ година. Ова манифестација промовише најбоље спортске и људске вредности. Наставак сезоне Игара очекујемо ускоро, стога припремајте се – у својим домовима, наравно – јер #КодКуцеЈеЗакон. Радујем се државној завршници Kоца-Kола купа у малом фудбалу, када ћемо се опет сви дружити – истакао је Пеђа Мијатовић.

У Дунав осигурање Спортским играма младих истичу да је вредност ове кампање у томе што она позива на друштвену одговорност и нуди садржај деци док су код куће, кроз хаштаг који уједињује: #КодКуцеЈеЗакон.

-Ту су и мотивационе поруке, али и поруке охрабрења наших спортиста и међународних амбасадора, који су узор деци и младима у поштовању и неговању правих животних вредности, које су данас значајније него икада пре. Управо за те вредности се сви ми у Играма залажемо и иначе, кроз многобројне активности, како на спортским теренима, тако и у осталим едукативним пројектима које спроводимо сваке године. Посебну захвалност на подршци у реализацији свих ти пројеката дугујемо пулу наших спонзора: нашем генералном спонзору Компанији Дунав осигурање и компанијама Kока-Kола и Kока-Кола ХБЦ, Банка Поштанска штедионица, Електропривреда Србије, Нафтна индустрија Србије и Подравка Србија – саопштавају из Игара младих.

У складу са мерама Владе Републике Србије, све активности Дунав осигурање Спортских игара младих планиране за ову годину биће одржане по завршетку ванредног стања. Пламен Игара ће кренути из Прибоја, општине која је изабрана за домаћина свечаног отварања Игара у Србији за 2020. годину.