Општини Прибој је ове године припала част да буде домаћин свечаног отварања Спортских игара младих Србије за 2020. годину.

                                                                                     Фото: СИМ Србије, Милица Кубуровић

Церемонија проглашења града домаћина, на којој је представницима општине Прибој уручена Златна повеља, уприличена је у уторак, 19. маја, у лепој сали прибојског Дома културе, чиме је отпочела кампања под називом “Прибој те зове”.

Овај догађај је, иначе, претходно био планиран за 17. март, када је требало да се одржи свечана академија уз богат култулно-уметнички програм, али су организатори, због проглашења ванредног стања у нашој држави, били приморани да тај скуп одложе. Будући да су и даље на снази мере Владе Републике Србије прописане ради заштите од ширења пандемије, свечаност ни овог пута није могла да буде реализована у складу са првобитним плановима, већ су праћена упуства Владе Србије.

Управо због тога ће и тачан датум церемоније отварања Спортских игара младих Србије Прибој 2020. бити накнадно саопштен, а очекује се да то буде у току јуна месеца. Како истичу званичници Игара, програм ће, када се за то буду створили услови, бити приређен у складу са мерама и препорукама надлежних институција, а у плану је да се тада у Прибоју одрже СИМ спортски дан, концерт на тргу ФАП-а, као и спектакуларни ватромет, који по традицији Игре организују у свим градовима домаћинима.

"Град Прибој нестрпљиво чека почетак Игара. Код нас се готово свакодневно прича о Дунав осигурање Спортским играма младих. Ово је велика прича, Игре спајају регион и ту су пре свега за децу. Афирмација и развој спортских вредности, и бављењем децом су нешто за чим сви стремимо. Кроз Игре деца требају да уживају и да шире пријатељство широм наше Србије али и ван граница" – истакао је Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој.

Занимљиво је и то да ће се ове године, по први пут од оснивања Игара у нашој земљи, у Прибоју одржати и државна првенства у три спортске дисциплине.

Познато је, иначе, да је Београд још од 2014. град домаћин државног првенства Игара у свих десет спортова. Ове године ће се, за промену, у Прибоју одржатидржавна првенства у атлетици (трка на 60 метара за дечаке и девојчице, за двеузрасне категорије: 2009. и млађи и 2011. и млађи), у игри између две ватре, која је заштитни знак Игара у целом региону (за 2011. годиште и млађи), као и умалом фудбалу за дечаке (узраст 2009. и млађи). Тако је и Прибоја проглашен за град из кога ће ове године кренути бакља пријатељства и Караван радости ипријатељства Спортских игара младих.

"Желим да кажем велико хвала општини Прибој на томе што је постала део СИМ породице у 2019. години и што смо најлепшу спортску причу, у интересу деце Прибоја, Србије и региона, веома успешно реализовали. Хвала вам што сте препознали значај наше манифестације. Хвала вам на подршци и посебно хвала на томе што сте истински заволели Игре. Користимо прилику да вам се захвалимо и на два признања, која је за 2019. годину добила наша организација од стране Спортског савеза Прибој, наших техничких партнера који су од првог дана постали и наши истински пријатељи. Високи покровитељ Игара од оснивања у нашој земљи је Влада Републике Србије, а највећи допринос Играма пружио је и данас пружа Александар Вучић, председник Републике Србије" - рекла је, између осталог, Ивана Јовановић, председница Спортских игара младих, која је добила повељу заслужног грађанина Прибоја, која је тек по други пут додељена у историји ове општине.

                                                                                                       Фото: СИМ Србије, Милица Кубуровић

Уследио је и потпис уговора о пословно техничкој сарадњи између Спортских игара младих Србије и председник Спортског савеза Прибој, који су потписали Ивана Јовановић и Филип Комарица. С обзиром на то да је Прибој град атлетике, специјални гост на церемонији одржаној у Прибоју био је и Слободан Бранковић, некадашни атлетичар, рекордер и репрезентативац наше државе, а сада директор Српског атлетског савеза.

"Ово је предивна прича за младе целог региона. Почаствован сам што сам позван да увеличам скуп, поготово што знам да је и атлетика на програм ове велике манифестације. Ивана Јовановић са својим тимом ово заиста сјајно организује у Србији. А морам да кажем да сам имао ту част и прилику да пре неколико година будем на Свечаном отварању Спортских игара младих у Кикинди, е ево ме данас у Прибоју. Када су ми упутили позив да дођем, одмах сам прихватио и одложио све своје обавезе које сам имао за понедељак и уторак. Веома ми је драго што се све ово догађаја баш у Прибоју, који воли атлетику и спорт. И морам да се захвалим и локалној самоуправи и Спортском савезу Прибоја, коју су подржавајући овај пројекат, јер то је прави показатељ да брину за будућност наше деце, о својим наследницима, о оној популацији за коју сви живимо" – истакао је Слободан Бранковић, велики атлетски шампион још из доба Југославије.

Посебно важан тренутак на свечаности у граду домаћину овогодишњих Игара свакако је био онај када су Виктор, маскота Игра, Борис Мрдовић, Слободан Бранковић, Филип Комарица и Ивана Јовановић, заједно једним кликом миша покренули софтвер и званично отворили онлајн пријаве за такмичења на сајту игремладих.рс . Тако да сада дечаци и девојчице широм Србије имају прилику да, као и претходних година, на порталу њњњ.игремладих.цо.рс одаберу спорт и град у коме желе да се такмиче и да попуне своју пријаву. Организатори кажу да ће пријављивање трајати 24/7 све до дана почетка такмичења у изабраном граду за дати спорт.

Иначе, Прва седница Организационог одбора СИМ Прибој 2020. најављена је за среду, 20. мај.