Екипа прибојског села Батковићи, из месне заједнице Саставци, победник је финала Сеоских игара Спортског савеза Србије, које је од 25 - 28.септембра 2020.године одржано у Врњачкој Бањи.

Спортисти Батковића су у конкуренцији представника 10 градова и општина Србије, који су на државно првенство стигли кроз квалификације у својим локалним заједницама, надметали се у 10 традиционалних некада сеоских дисциплина, освојили прво место и као награду добили вишенаменски спортски терен са тартан подлогом. Друго место припало је селу Каменово из општине Петровац на Млави, а треће Бранковини из града Ваљева.

Фото: ССС

Претходно су квалификације у општини Прибој, где су учешћа узеле четири екипе, одржане 21.септембра, а спортисти Батковића, као представници наше општине, успели су да на републичком нивоу, на најбољи могући начин представе и своје село, али и свој Прибој и да витешким надметањем, иако први пут учествују на Играма, буду најбољи у свеукупном пласману.

Услед епидмије корона вируса екипе су бројале свега по 20 такмичара, па су поједини спортисти морали наступати у више дисциплина. Тамичења су одржана у сеоским некада чобанским, али и традиционалним дисциплинама, у којима се доказивала и вештина и брзина, спретност и снага. Од навлачења конопца, превлачења руке, бацања камена са рамена и скока у даљ из места, преко савладавања природних препрека односно полигона, народног рвања и превлачења штапа односно клипка, до малог фудбала, одбојке и шаха.

У финалу Сеоских игара Србије протеклог викенда у Врњачкој Бањи наступиле су екипе из Врања, Сомбора, Уба, Ваљева, Велике Плане, Краљева, Зајечара, Мајданпека, Петровца на Млави и Прибоја.

Организатор и овогодишњих Сеоских игара Србије, био је Спортски савез Србије, а подршку екипи Батковића пружили су Општина и Спортски савез Прибоја.